top of page

חמש הפקודות הבסיסיות

חמש הפקודות הבסיסיות

אורון איצקוביץ - מאלף כלבים ומטפל התנהגותי

 

רובינו שמענו עליהם לפחות פעם אחת, בקורס אילוף מקצועי זו מנטרה מקצועית, ומי שלא שמע עליהם עדיין מבצע את חלקם גם אם הוא אינו מודע לכך. אז בואו נכיר את חמש הפקודות הבסיסיות ונלמד כיצד הם עוזרות לנו בפיתוח הקשר עם הכלב וביסוס הסמכות שלנו מולו.

שב

פקודת ה"שב" היא מהפקודות הראשונות שאנחנו לומדים לבצע עם הכלב שלנו. המטרה היא להושיב

את הכלב ולזכות במלוא תשומת הלב שלו, כך שיהיה מרוכז בנו ומכונס וכך ללמוד לשלוט בעצמו

כשאנחנו מבקשים זאת. כל עוד הוא עומד, הכלב יכול להתנועע ולרחרח את הריחות המופלאים

שקיימים מסביבנו אבל כלב שיושב לרוב מרוכז בבעליו. ניתן ללמד את הכלב לבצע את הפקודה ע"י

החזקת חטיף מעל לראשו של הכלב ו"למשוך" את ראשו אחורה בעזרת החטיף. מרבית הכלבים

יעדיפו להתיישב באותו רגע מפני שכך יהיה להם יותר נוח להביט בחטיף.

 

 

 

 

 

 

ארצה

ארצה היא בדרך כלל הפקודה השנייה שאנו מלמדים את הכלב שלנו לבצע. מטרת הפקודה נועדה להדריך את הכלב שכעת עליו להירגע ולנוח. הפעולה מכניסה את הכלב למצב רגיעה שכן הוא נמצא בעמדה תחתונה המהווה סימן לקבלת סמכות שאפשר לדמות אותה להשתחוות. ניתן ללמוד את הכלב לעשות זאת על ידי הצמדת חטיף לריצפה ולשחרר אותו רק כשהכלב יורד עד פעולת ארצה. במקרים של כלבים שמגלים יותר התנגדות לבצע את הפעולה, אפשר להתיישב על הריצפה ולהרים מעט את הרגל (עדיף לעשות זאת בבית ולהשעין את הרגל על קיר) וכך לגרום לכלב לזחול ולרדת לארצה, מתחת לרגל שלנו, כדי להגיע לחטיף.

 

 

 

להישאר

פקודת ה-"להישאר" מטרתה ללמד את הכלב להתעלם, עד כמה שהוא מסוגל, מהסביבה שלו גם כאשר אתם נמצאים במרחק ממנו וללמד אותו להתמודד עם סביבתו לבדו גם כשאנחנו לא לידו. הכלב נדרש להישאר במקום בזמן שאתם מתרחקים ממנו ולהמתין עד אשר אתם חוזרים אליו, או שקוראים לו לבוא אליכם. הפקודה עוזרת לכלב ללמוד להתעלם מהסביבה ולהיות מרוכזים בכם. את הפעולה אפשר לבצע כאשר הכלב יושב או בארצה ואתה מתרחקים ממנו בכל פעם בכמה צעדים, ממתינים כמה שניות ומעודדים אותו בעידוד רגשי ובחטיף. בהמשך ניתן להאריך את ההשהיה ולדרוש מהכלב להמתין גם דקה או שתי דקות ולהתרחק ממנו גם למרחקים של 5 עד 10 מטרים.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

אליי / בוא

פקודת ה"אליי" מטרתה ללמד את הכלב לחזור אליכם, כאשר הוא חופשי ומסתובב לו בגינת כלבים או בכל שטח שהקצתם לו. כשהפקודה נעשית באופן מוצלח זהו סימן שהכלב מכיר בסמכות שלכם ובוטח בכם אפילו כשיש מסביבו הסחות דעת שהוא נהנה מהם ושמסקרנות אותו. מומלץ להתחיל ללמד את פקודה זו עם רצועה ארוכה של 5 מטרים וכשהכלב לא מגיע בהתחלה לתת לו משיכה קטנה ולקרוא לו "אליי" ולאחר מכן להשתמש בעידוד ככל שהוא מתקרב על מנת שהוא יבין שמדובר במשהו משמח וכאשר הוא מגיע לפנק אותו בחטיף שהוא אוהב. טעות נפוצה היא לקרוא לכלב כמה וכמה פעמים "אליי" עד שהוא מגיע מפני שכך הכלב לומד להקשיב לפקודה רק בפעם החמישית כאשר אתם באמת כועסים, או פשוט לא להגיע בכלל מפני שההשפעה של המילה עבורו נשחקת. לכן יש לקרוא לו פעם אחת ובאופן ברור בשמו ו"אליי" ולהשתמש במילות עידוד ושפת גוף מזמינה. דבר נוסף שחשוב לזכור הוא שתמיד יש לבצע את הפקודה בחיוב וגם כאשר הוא הגיע רק בפעם השמינית לעודד אותו ולא כעוס עליו שכן אז הוא מקשר את ה"אליי" לכך שאתם כועסים עליו, מה שגורם לו להמשיך להתרחק מכם גם בפעמים הבאות. אתם יכולים גם להשתמש בשפת גוף ולכרוע על הברך וכך בעצם להציג לכלב שפת גוף מזמינה.

 

 

רגלי

רגלי היא מהפקודות הקשות יותר לביצוע, אך גם המתגמלת ביותר. פקודת הרגלי דורשת מהכלב שלכם להיצמד לאחת הרגליים (לפי בחירתכם ונוחיותכם), ולהישאר צמוד גם כאשר אתם הולכים איתו וגם כאשר אתם עומדים והוא יושב. כל זאת נעשה בזמן שהכלב אף מביט היישר אליכם במטרה להבין האם להמשיך ולהתקדם או לעצור. פקודה זו היא למעשה שיא הקשר של כלב ובעליו מפני שהיא מכילה בתוכה גם את קשר העין החשוב לבניית הקשר בין הבעלים ולכלב וגם נעשית בפעולת הליכה שבה ישנם מגוון של הסחות דעת לכלב. ניתן ללמד את הכלב לבצע את הפעולה בעזרת חטיף (מומלץ להשתמש בחטיף שווה במיוחד), להוביל תחילה את הכלב אל הרגל הנכונה ולפנק אותו כשהוא

נמצא בצמוד לה ולאחר מכן לעבור לשלבבו אתם מצמידים את החטיף לבית

החזה – כך הכלב לומדלהביט מעלה אליכם בזמן הפקודה. חשוב כל הזמן

למשוך את תשומת הכלב אל עינכם ולא לתת לו להישאר במבט אל עבר החטיף

וכשאתם מבצעים את ההליכה שנו כיוון בזמן שאתם מזהים שהכלב מפספס

אתכם ומתרחק מהרגל.

 

 

 

לקביעת פגישת היכרות ראשונית - התקשרו: 054-7628177

בהצלחה.

 

השאירו פרטים כאן משמאל

או התקשרו למספר

054-7628177

זקוקים לעזרה?

תודה! הודעה נשלחה

bottom of page